Годжи бери – чудодейното растение

Godji-Bery-1-980x380Наричат го и с името китайска шипка, императорско плодче, лиций, мерджан, вълче грозде и др. Растението е познато от дълбока древност. Родината му е Северен Китай, Тибетските Хималаи, където е било отглеждано още от 5000 г. пр. н. е.

Днес най-много площи се отглеждат в Югоизточна Европа и Китай. Наричат го тибетско чудо, използва се както за храна, така и в медицината (лекува високо кръвно, диабет, главоболие, анемия, остеопороза, умора, отпадналост и т.н., силен антиоксидант).

Китайците са категорични, че годжи бери е плодът на дълголетието. Храстът е студоустойчив, достига до височина 2,5-3 метра, плодчетата са с ярък червен или червено-оранжев цвят и приятен, плътен вкус. Може да се консумира в прясно състояние или под формата на сок, чай, вино, да се замразява във фризер и след това да се използва в сладкиши. Лесно се суши (на слънце) и чудесно се комбинира с овесени ядки, кисело мляко, мюсли…..goji-berries

Според последните изследвания количеството на витамин С в годжи бери е 500 пъти по-високо отколкото в Цитрусите (на първо място сред всички познати до момента растения). Плодчетата са богати на бетакаротин (повече от морковите) и желязо (повече от червеното месо).

В състава на годжи бери влизат витамини от група В, витамин А, антиоксиданти, полизахариди, аминокиселини, магнезий, мед, фосфор, йод, калий, калций, цинк, селен и никакъв холестерол. В 100 г. плод се съдържат 82 калории. Дневно консумацията не трябва да е повече от 30 г. ( не се препоръчва за деца под 5 години).

726-2534-4

Чудодейното растение запазва еластичността и цвета на кожата, намалява целулита, предпазва от чернодробни, бъбречни, сърдечносъдови заболявания, подобрява метаболизма, зрението, укрепва имунната система.

 

Related posts:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


6 + = 11

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge