Село Ковачевица – автентичност и красота

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСело Ковачевица се намира в Западните Родопи. Отстои на около 25 км североизточно от Гоце Делчев, в община Гърмен. Селото е разположено по поречието на река Канина, обградено от  красивите ридове на Дъбраш (най-западния дял на Родопите).

Село Ковачевица е поредната „перла“ в огърлицата от уникални селища в България. Историческа забележителност, заради неповторимата родопска архитектура, запазена до наши дни. Къщите са почти изцяло от камък, включително и покривите, като само при най-високите, последният етаж е от дърво. Ковачевица е архитектурен резерват, подобно на Копривщица и Стария Пловдив. От 1977 г. е под закрилата на ЮНЕСКО.

135920367556 Днес в селото живеят 36 души, но през Възраждането е било едно от големите и будни  в региона селища. Първите махали са се образували в периода 1623-1656 г. от българи, отказали да приемат исляма и напуснали домовете си. По-късно идват преселници от Търново и Западна Македония. В историята на селото се преплитат много легенди и една от тях е за името му. След смъртта на ковача Марко, жена му Гина поела всички грижи за къщата. Когато хората от околните махали и села отивали при нея, те казвали „отивам при Ковачевица, тоест жената на ковача“. Така дали името на една от централните махали, около която впоследствие се групирали и останалите. Липсата на турска администрация в селото спомага за утвърждаването му през 18-19-ти век като голям просветен и културен център в Неврокопско. Още стоят сградите на килийното и светско училище, а камбанарията на местна църква „Св.Никола“е най-високата в Родопите.

dsc_3740 От двете страни на калдъръмените улички се издигат  красивите къщи от камък и дърво, задължително с потон – отворена част, която гледа на юг или запад. В стаите често могат да се видят огнища и оригинални дървени  резбовани шкафове. Покривите на къщите са покрити с традиционните каменни плочи („тикли“), като почти се опират един в друг. Местните хора разказват, че навремето се е градило така, че качи ли се човек върху къщата от покрив на покрив да може да стигне от единия до другия край на селото. Тук през Възраждането се е криело оръжие и са се спасявали комити. Някои говорят, че под селото имало прокопан тунел, през който войводите са могли да се измъкнат и да избягат в гората.

        138410347994 Живописната природа и автентичният дух на селото го превръщат в естествен декор за някои от най-известните български филми. Тук са заснети повече от 20 продукции като сред тях са „Мера според мера“, „Мъжки времена“, „Бяла тишина“, „За къде пътувате“.

Get Adobe Flash player

Related posts:

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge