Природните чудеса на Норвегия

 

Прейкестолен (Preikestolen) е огромна стръмна скала завършваща не с връх, а с почти равна площадка.

prekestulen-norvegiya

Тя е с размери 25 на 25 метра. Самата скала е с височина 604 метра. Името й в превод означава „катедрата на проповедника“. Някои я наричат „Скалният амвон“. От скалата се разкрива величествена гледка. Именно заради това тя е известна като едно от  природните чудеса на Норвегия.

59100444_1273999823_0_2fbcc_832362d0_xl

За да се стигне до Прейкестолен са необходими около 2 часа преход. Тръгва се от приблизително 250 м надморска височина и се достига до 604 метра. Интересен е фактът, че между скалата и основната планина има пропаст с широчина 20-25 см. Според учените разстоянието се увеличава, което означава, че след време Прейкестолен ще се срути в морето.

12

Прейкестолен се извисява над красивия Лисефиорд (Lysefjord). Той, както и всички останали фиорди са сред най-посещаваните от туристите места. Образувани преди около 10 000 години, те са резултат от екзарационната (рушителната) дейност на ледниците, спускащи се от планината към морето.

preikestolen_01-03-07_-_preikestolen_von_oben_1

Формираните дълбоки коритообразни (трогови) долини, след стопяване на ледниците са залети с морска вода.

lisefiord

И днес ние виждаме фиордите като тесни, стръмни, дълги, криволичещи и дълбоко вдадени в сушата заливи. Лисефиорд е дълъг 42 км, скалните му стени се спускат от близо 1000 метра, а максималната му дълбочина е 422 метра. Във фиорда са изградени две селища – Люсеботн и Форсан.

lysefjord-norway

От другата страна на фиорда се намира платото Киерагболтен (Kjeragbolten). Най-високата му част е разположена на 1084 метра височина. Повечето туристи се изкачват там не само заради красивите гледки, но и заради едноименния огромен камък с обем 5 куб. метра.

Той е заклещен между две вертикални скални стени. До камъка може да се стигне без помощта на алпинистко оборудване, но е нужен голям кураж. Пропастта под камъка достига до 1 км.

Заради уникалните възможности за снимки не са малко хората, които рискуват живота си.

 

1

Прейкестолен и Кьораболтенг са идеални дестинации за екстремни спортове – бейсджъмпинг – при него се използва специален парашут за скачане от фиксирани обекти.

13

Във водите на Лисефиорд са направени около 30 000 скока.

 

Related posts:

Post Tagged with

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge